Heyecanı ve yaşama dair umutlarını hala diri tutan, tecrübe ve gelişmeleri gençlere de aktaracak ve bu tecrübelerini uygulamaya geçirerek toplumsal konularda farkındalık oluşturacak çalışmalarda bizlerle olmaya var mısınız?
Doğa içinde saklı olan anlamlarla bize sesleniyor. Ocak ayının kar altındaki kardeleninden, yılın sonunda bizleri yeni yıla hazırlayan kokinaya kadar her çiçek, yaşamın döngüsüne dair mesajlar taşıyor. Takvimdeki her ay yeni bir çiçeğin, sabır, şifa ve özgürlük dolu hikayelerinin yolculuğu. Doğanın bizlere sunduğu bu zarif canlılar her yeni günün bir uyanış olduğunu fısıldıyor…
Bu yıl, kimsenin yolunuza taş koymadığı, karşınıza çıkan zorluklara takılmadığınız, sevgiyi ve mutluluğu bulmak için her taşın altına cesaretle baktığınız bir yıl olsun. Umudunuzu kaybetmeden, taşı sıkıp suyunu çıkaracak kadar kararlı ve güçlü olduğunuz bir yıl dileriz.
Yüreğinin sesini dinleyip merak eden, merak ettiğinin peşine düşen, keşfeden, rotasını doğaya çeviren, doğanın müziği ile büyülenen, şahit olduğu güzellikleri sevdikleriyle paylaşmak isteyenler için; yaşamın sürprizleri hiç bitmez!
Zamanı doğru kullanmayı öğrenmiş olanlar gerçek bilgelerdir. Yüreğinin sesini dinleyip merak eden, merak ettiğini özgürce keşfeden, rotasını doğaya çeviren, doğanın müziği ile büyülenen, anı yaşayarak akrep ve yelkovanla dans edebilen, mutlu anlarını sevdikleriyle paylaşabilen herkese mutlu yıllar.
Küresel ısınmanın canlı türleri üzerindeki olumsuz etkileri oldukça fazla. Hayvanlar küresel ısınmadan en çok etkilenen canlıların başında geliyor. Gerek yaşam biçimleri, gerekse tür çeşitliliği önemli derecede etkilenmekte.Biyoçeşitliliğin önemli bir öğesi olan tür zenginliğindeki azalma, çağımızın en önemli çevre sorunlarından biri.Bu eşsiz tür çeşitliliğinin yok olmaması için bizlere büyük görevler düşüyor. Küresel ısınmayı ne kadar azaltırsak, onların yaşam haklarını o kadar korumuş oluruz. Dünya bizim eşsiz yuvamız!
Dekasan olarak içinde yaşadığımız dünyanın geleceği ve çevre konularında farkındalık yaratmak için her yeni yılı karşılarken yeni yıl hediyelerimizi bu konudaki konsept hikayelerle bütünleştirerek hazırlıyoruz. 2020 yılına girerken Kutup Ayılarının yaşamına ve neslinin tükenmemesi için gerekli adımlara dikkat çekmek istedik. Özel çizimler ve markamızın renkleri ile renklendirilmiş karakalemlerle takvim yapraklarımızı ve defterlerimizi süsledik. Ayrıca özel bir mail tasarlayarak listemizdeki herkesi Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın web sayfası üzerinden bir kutup ayısı evlat edinmeye davet ettik.
Bu yılı “Her şey farkında olmakla başlar” diyerek karşılıyoruz…
Bitkiler yaşam kaynağımız...
Onlar olmadan yaşamımızı sürdüremiyoruz. Her gün, toplam elli milyon kilometrekarelik yaprak yüzeyi, canlılar için gerekli olan oksijen ve besin üreten, fotosentez mucizesini gerçekleştiriyor. Betonun giderek yeşili unuttuğu günümüzde bile her daim onlarla iç içeyiz. Evlerimizi, balkonlarımızı onlarla süslüyor, duygularımızı onlarla ifade ediyor, sokaklarda yanlarından geçiyor, parklarda onları izlemeyi seviyoruz.
2018 yılını karşılarken Doğanın ihtişamına ve mucizlerine yakından bakmak istedik. İncelediğimizde bir kez daha gördük ki doğadan aldığımız ilham, yaratıcılık ve tasarımlar aynı zamanda bilim ve sanata da yön veriyor. Üstelik ilk defa Montanalı yazar ve bilim gözlemcisi Janine M. Benyus tarafından ortaya atılmış bir kavram olarak Biyomimetrik ismi ile literatüre girmiş Türkçe karşılığı ‘Biyotaklit’tir.
Yaşam alanlarımızı doğanın içinde ve doğaya uyumlu seçebilseydik, nasıl olurdu? Bununla ilgili yapılan tasarımları araştırarak 2017 yılı konseptimizi oluşturduk. Mümkün olduğunu görmek, yapılabilirliği ile ilgili ilham kaynağımız oldu. İşte o evlerden bazıları:
Yeni yılı karşılarken hayallerimize ilham olması adına Dünya’daki en çevreci 12 şehiri araştırdık. Bunların suluboya çizimleri ile defter ve takvim konseptimizi hazırladık. Hayalimiz Dünyadaki en çevreci şehirler arasında Bursamızı da görmek. Neden olmasın?
İşte takvim sayfalarımızdan bazı şehirler ve bu şehirlerde yapılan çalışmalar: